Elektromos földkábel keresése a föld alatt és a falban

A június eleje, viszonylag „sürű” ha a föld alatti közművek kimérését nézzük. Legalább is ez a tapasztalatunk. Így a napokban kaptunk egy felkérést, hogy határozzunk meg egy nem élő, tehát csak a földben fekvő, de hállózatra nem kötött földben futó kábelt.

Előzetes információ csak annyi az elektromos kábel “valahol” a földben futott az épületig

Korábban lakott, őrház épület volt a megrendelés tárgya. A ház már régen üresen állt, a belsejét teljesen kiürítették, se nyílászárók se berendezés. A mérést nehezítette, hogy nem állt rendelkezésre információ a földkábel hollétéről. 

Tehát csak annyit tudtunk, ahogy tájékoztatott a megrendelő, hogy valamikor a földben futott a ház villany ellátását szolgáló földkábel.

Szinte csak a falban lévő vezetékek voltak sértetlenek a többi színesfémet ami csak mozdítható volt, elhordták

A helyszínre érve, ami Tolna megyében volt, szembesültünk a problémákkal. A ház teljesen kiürítve, romos állapotban állt magányosan. A villanyvezeték földben futó létéről csak a villanyóra szekrény árulkodott. De az látszott, hogy a betáp kábel védő csöve alulról érkezett.

Alaposan kirángattak mindent ami szinesfémnek volt mondható. Bár a villanyvezeték keresése a falakban nem volt probléma. Ott benne hagyták a vezetékeket.  De a betáp kábel, sem a bejövő rész sem a fő út felől nem volt látható kiálló kábel darab.

Így kizárta azt a lehetőséget, hogy a saját kereső jelünket rá tudjuk csatlakoztatni a pontos földben futó elektormos kábel lokalizáláshoz.

Nem tudtunk jelet csatlakoztatni így fémkereső műszerre tudtunk csak hagyatkozni

Szerencsére, olyan korszerű mérő műszerrel rendelkezünk ami ilyenkor sem hagy cserben. Mivel ha a föld alatt, legalább 5-6 méter vastagabb szinesfém kábel fekszik, az mint egy antenna felfogja a környezet rádióhullámait. Így a legérzékenyebbre állított, rádiófrekvencás kereső műszerünkkel, sikerült bemérnünk, hol fut a föld alatt. A megrendelő külön szerencséje, hogy csak a villanyóra szekrény aljából rángatták ki „szorgos kezek” a földkábelt, így viszonylag kis munkával helyreállítható a kis ház villamos ellátása. 

Végül sikeresen kimértük a földkábelt a villanyórától a villanyoszlopig

A jel követhető volt egy az út mellett álló villanyoszlopig. Mivel az elektromos szolgáltató nem tudott ebben segíteni, mert nem az ő területükön futott a vezeték, így csak mi segíthettünk. Jelölőspray-vel, mindent pontosan felfestettünk a földre és pontosan megmutatta magát a földkábel elhelyezkedése és kanyarulatai. A pozitív kábelkeresési eredményeknek köszönhetően, nem kell újra kiépítenie a megrendelőnek a villany bekötést, ami akár súlyos százezrekbe kerülhetett volna..

Minden földkábel kimérés egy újabb tapasztalat és újabb siker

Zárásul elmondható, hogy minden földben futó kábel és vezeték megkeresése, újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagítja a tudásunkat.

Minden mérés más és más, de ez benne az izgalmas. Még 10-12 év után is találkozunk új, nem tapasztalt problémákkal, amiket meg tudunk oldani.