Elektromos vezeték keresése falban, problémák és megoldások

Számtalan alkalommal találkozunk ezzel a problémával az életben és érdeklődő telefonhívásoknál épp ezért érdemes pár gondolatot megosztanom róla.

Mik azok a problémák amiket vezeték kereséssel lehet megoldani?

Felsorolás a teljesség igénye nélkül:

  • Beköltözünk egy új lakásba és a falra szeretnénk polcokat, szekrényeket felszerelni. Fel akarjuk térképezni a lakásban, merre, milyen magasságban vezették az elektromos vezetékeket.
  • Volt már, hogy újra kellett kábelezni egy lakást, mert villámcsapás érte emiatt kiégtek a vezetékek.
  • Zárlaltos a villanyvezeték, nincs áram egy szobában és keressük a kapcsolódobozt, amit persze a kőművesek jó alaposan eltüntettek.
  • Olyan helyre akarunk konektort kiépíteni ahol eddig nem volt.

Nos, ilyenkor mit teszünk, ha elektromos vezetékeket kell felderíteni a falban?

Beírjuk az interneten a keresőbe, hogy “villanyvezeték kereső” vagy  “elektromos vezetékkereső a falban”. Rögtön kiugrik számtalan találat. 

Melyiket válasszuk a vezeték megtalálásának érdekében?

Természetesen, senki nem akar kiszórni egy ilyen „egyszerű” problémára 30-40.000 Ft-ot ha a probléma egy villanyvezeték keresésre a falban. Akkor jó az olcsóbb, pl a 10 ezer forintos.

Megrendelünk vagy megveszünk egy boltban egy ilyen műszert.

Amivel szembesülünk miután megvettük az elektromos vezeték keresőt… 

A kis, marok vezetékkeresőnk sípol mindenre, mihelyt  valahol a falban fémet érzékel. Jelez a gipszkarton fal merevítéseire, jelez a vasbeton fal vasalására. Ám ha szerencsével járunk és mégis feszültséget mér a műszer, a behatolási mélysége 4-5 cm.

Ekkor szembesülünk vele, hogy a kőműves nem tartotta a falban ezt a mélységet és jóval mélyebbre véste a bergman csövet.

Ilyenkor a jel elvész és csak sejtjük, merre mehet tovább a villanyvezeték a falban.

Lesz egy kis műszerünk, amit berakunk a kamrába a többi szerszám közé és valószínű, soha többé nem használjuk majd.

Amire hamarosan rájövünk némi “munka” után a vezeték keresővel…

Mint minden műszer, ezt is alaposan meg kell tanulni. Mik a korlátai, mire használható, amit persze a boltban nem biztos, hogy elmondanak, vagy a reklámanyagban sem biztos, hogy leírnak. Vehettünk volna jóval drágább műszert, de minek pocsékoljuk a pénzt, ha nem muszáj. Vagy hívhattunk volna szakembert… De ki tudja, mennyiért és mikor tud kijönni.

De a megoldás ténylegesen ez. Olyan profi műszereket, melyek megbirkóznak a vezeték keresése a falban problémával és vezetékeket precízen kimérik, csak igen nagy költségekkel vásárolhatunk meg. Nem beszélve a műszer használatával töltött időből fakadó tapasztalattal.

A drágább az olcsóbb a vezeték keresésnél is? 

Az helyzet az, hogy van benne igazság. Annyival nem drágább kihívni egy szakembert, aki tisztességesen elvégzi a munkát, pontos és nem trappolja végig a lakást a koszos bakancsával.

Javaslatunk ha Önnek is van egy vezeték kereséssel megoldható problémája:

Hívjon fel minket telefonon és utána még mindig eldöntheti, mi éri meg jobban. Egy telefonhívás fillérekbe kerül, de lehet, hogy segítségére lesz, még ha nem is hív ki minket a lakásába beméretni a villanyvezetékeket. Segíteni fogunk vagy információval, hogy mi a legokosabb teendő vagy szívesen elvégezzük a munkát is ha megtisztel bizalmával. A döntés az Öné lesz… Egy telefonhívás hozzánk Önnek segítség mi szívesen vesszük.