Budakeszi és az ismeretlen szennyvíz csatorna bekötés

Május 25-én kaptam egy érdeklődő hívást. Egy dugulás elhárítással foglalkozó fiatalember keresett telefonon. Elég izgatott volt a hangja, ugyanis a teljes felfordulás közepén, egy konyhában ült és próbálta a tisztító spirált bevezetni egy lefolyó csőbe.

A probléma: merre kanyarodik tovább a szennyvíz csatorna

Elmondása szerint, ugyan kitisztította az lefolyót, amibe gyökerek is voltak belenőve, de a szennyvíz, egy teljesen más úton távozott a ház rendszeréből. A lakóház előtti kis udvaron, valószínűleg elkanyarodik a szennyízcső és másfelé kanyarodik, mint azt sejtették. Ebben az esetben, mindenféleképp be kell juttatni a „csőgörényt” az adott ethernit vagy PVC csőbe és akkor tudok a nyomvonal kereséssel sikert elérni.

A duguláselhárító gép spirálja jó jelet továbbított a szennyvíz csatorna nyomvonalának felderítéséhez

Ugyanis a mi műszerünk által egy jelet kell a fémes, vezetőképes anyagra adni, ami jelet produkálva a föld alatt már kimérhető a keresett cső. Persze mi is be tudjuk juttatni a jeladónkat de talán egyszerűbb, ha a duguláselhárító, géppel meghajtott spirálja már a lefolyóban van.
2 óra múlva a helyszínre érve, viszonylag gyors felderítést produkáltunk. A lefolyó vagy víz bekötést ilyen esetben már rutinból végezzük. Adott a föld alatt a vezetőképes tárgy, melyen a saját 8, 10 vagy 33 KHz-es jelünk viszonylag nagy mélységből is érzékelhető.

Egy vasbeton fémháló árnyékolása ellenére is felfedtük a nyomvonalát a szennyvíz csatornának

Jelen esetben probléma lehetett volna abból, hogy a ház a viszonylag süppedős talaj miatt egy vasbeton fém hálóra volt építve. Elvileg egy ilyen fém háló mögé bejutó cső már nem érzékelhető, mert leárnyékolja a jelet. De a szerencsés jeladó frekvencia választásának köszönhetően, értelmezhető jelet produkált ebben az esetben a műszer.

Órákig tartó ásás és gyötrelmes munka helyett egy órán belül felrajzolt nyomvonal mutatta pontosan a szennyvíz csatorna nyomvonalát

Egy órán belül már csomagoltuk is össze a műszereinket, mivel a házon belül és kívül is sikerült a cső minden kanyarulatát és útját felfesteni vagy megjelölni. A háziak és a szakember is örült, hogy mindenféle bontás, ásás és felfordulás nélkül, sikerült a lefolyócsövet pontosan bemérni. Örülünk, hogy segíthettünk!